1990-luku toi uuden näyn

Hyvällä syyllä voidaan sanoa, että 1990-luku oli seurakunnan työssä erittäin merkittävää aikaa. Varsinaisten jäsenten lukumäärä ylitti viidensadan rajan vuonna 1994.

Vuosikymmenen alussa hyväksyttiin seurakunnan näky: "JUMALAN RAKKAUS AIKAANSAA MEISSÄ TAHTOA UUDISTUA KRISTITTYINÄ NIIN, ETTÄ VOIMME AIDOSTI PALVELLA LÄHIMMÄISIÄMME". Samassa yhteydessä vanhimmiston rukous- ja työprosessin seurauksena muodostui viisi painopistealuetta;

• Sunnuntai- ja torstai-illan kokoukset
  • Lapset ja nuoret
  • Lähetystyö
  • Pienryhmät
  • Uudistuva evankeliointi.

Seurakunnan työ päätettiin keskittää näille alueille. Sen ohella pyrittiin yhteistä ja seurakunnan jäsenten yksityistä rukouselämää kohentamaan aamurukouskokouksin, rukousketjuin, kokousten aikana tapahtuvin rukousryhmin sekä aloittamalla rukouspalvelutoiminta.

Lasten ja nuorten työssä otettiin käyttöön uusia työmuotoja; Dynamite- ja Junnu Dynis -leirit kesäisin, Worship Kids -toiminta ja huikean suosion saaneet Kids Action Night -illat, Isä-poika salibandykerho ym. perinteisen pyhäkoulu- ja partiotoiminnan rinnalle. Seurakunnan työn kasvu tuli näkyviin parhaiten lasten ja nuorten kohdalla. Työn piirissä oli säännöllisesti noin viisisataa lasta ja nuorta, vaikka omien kotien lasten lukumäärä oli vain puolet tästä.

Torontosta Kanadasta alkanut Pyhän Hengen liikehdintä, jolle media antoi nimen Toronton siunaus ja nauruherätys, kosketti myös Jyväskylän Vapaaseurakuntaa. Se sai keväällä 1995 järjestääkseen aiheeseen liittyvän seminaarin. Maaliskuun viimeisenä lauantaina Messukeskuksen entiseen tehdassaliin tuli 2.500 pastoria, saarnaajaa, evankelistaa, lähetystyöntekijää ja maallikkovastuullista kaikkialta Suomesta ja kaikista kirkkokunnista ja herätysliikkeistä; monia myös ulkomailta. Kirkkokunnanjohtaja Jorma Kuusinen mainitsi avauspuheessaan, että kysymyksessä on kirkkohistoriallinen tapahtuma. Sellainen siitä tulikin. Alkoi Pyhän Hengen uusi virvoittava aika, ei vain omassa seurakunnassamme vaan monissa muissakin seurakunnissa eri puolilla maata. Tuon viikonlopun kokouksiin osallistui kaikkiaan 16.000 kävijää ja niissä oli pääpuhujana pastori Marc Dupont.

Tuo viikonloppu vaikutti monin tavoin seurakunnan toimintaan. Torstai-iltojen kävijämäärä kaksinkertaistui pysyvästi noin sadasta yli kahteensataan, järjestettiin viikonloppuseminaareja, solmittiin yhteyksiä ulkomaille, seurakunnasta alettiin kutsua tiimejä vierailuille muihin seurakuntiin sekä järjestettiin seurakuntakursseja tavoitteena varustaa maallikoita hengelliseen palvelutyöhön. Löytyi ihmisiä, jotka organisoivat sielunhoitotyötä sekä kouluttivat vetivät näitä ryhmiä.

Myös lähetystyössä tapahtui uutta, kun Venäjän Pitkärannasta löytyi ystävyysseurakunta. Kymmenet ja kymmenet nuoret alkoivat tehdä aktiomatkoja Venäjän Karjalaan Terijoelle lasten leireille - kuin myös muihin maihin - pääasiassa kesäisin. Viimeisten vuosien aikana kokoaikaisessa lähetystyössä seurakunnan lähettäminä olivat myös Ilari ja Tytti Mäkinen Guatemalassa sekä Seppo ja Gabriella Mäki Italiassa. Myös rukouslähettejä on saatu lähettää moniin maihin ja tehtäviin, viimeisimpien joukossa evankelioimistyön veteraanipariskunta Juhani ja Saara Eriksson talvikaudeksi Espanjaan, jossa he tekivät työtä talveaan viettävien suomalaisten parissa.

Uuden vuosituhannen alussa aloitettiin uudelleen Näky-prosessi tähtäimessä tulevaisuus. Se on tätä kirjoitettaessa kesken. Viimeisimpänä suurena haasteena on nyt pienryhmätyön kehittäminen, josta voi tulla erityisen tärkeä kasvavan seurakunnan hoitamiseen ja myös evankelioimisen voimistumiseen.

Tämän lyhyen katsauksen voin mielihyvin päättää Saara Erikssonin kymmenen vuotta sitten esittämään tekstiin. "Voisimme kysyä lopuksi, mitä yhteistä on vuoden 1892 ja tämän päivän seurakunnalla? Paljon on muuttunut ulkonaisesti ja toiminnallisesti, mutta sama rakkaus, ikuinen elementti, joka synnytti seurakunnan, vaikuttaa tänäkin päivänä seurakunnassa luoden uutta elämää ja iloa sekä heijastaen taivasta maan päälle."