Seurakunta syntyy herätyksestä

Jyväskylän Lyseolla oli merkittävä osa seurakunnan synnyssä. Syksyllä 1891 tohtori Erik Hertz muutti perheineen Jyväskylään Lyseon latinankielen lehtoriksi. Historian jatkumoa on sekin, että seurakunnan entinen johtaja, pastori Vesa Koivu on saman koulun kasvatteja. Erik Hertzin kerrotaan olleen "tulisieluinen herätyksen mies" ja hän kutsui Ruotsissa syntyneen ja ruotsinkieltä puhuvan lähetyssaarnaaja Fredrik Nyreenin pitämään kaupunkiin herätyskokouksia. Ne aloitettiin lokakuun puolivälissä, kokouspaikkana Lyseon sali ja kuulijakunnan lisääntyessä niitä pidettiin joka ilta. Kuulijoita tuli niin paljon, että kokoukset jouduttiin siirtämään suurempaan kokoustilaan. Kaupungissa oli tuolloin kirkonkirjojen mukaan 2565 asukasta, joiden keskuudessa "Nyreenin ihmeelliset kokoukset" tulivat niin tunnetuksi, että niistä puhuttiin kaikkialla ja kirjoitettiin sanomalehdissä. Kuten aina herätyksen tullen, esiintyi tuolloinkin kitkerää arvostelua. Joka tapauksessa Nyreenin kokouksilla oli voimakas vaikutus koko kaupungin elämään ja lukuisat ihmiset tulivat niissä uskoon.

Kerrotaan, että Nyreenin puheet eivät olleet mitenkään uusia tai erikoisia, mutta niissä oli ihmeellinen voima, joka kosketti sydämiä ja veti ihmisiä Jumalan luokse.

Alkanut herätys jatkui vielä vuoden 1892 puolella, jolloin osa uskoontulleista liittyi yhteen hankkiakseen vakituisen kokoontumispaikan. Niinpä 3.3.1892 vihittiin kokoussaliksi Harju-kadun varrelta vuokrattu huoneisto. Näin syntyneen seurakunnan ensimmäiseksi työntekijäksi tuli pastori Eskil Renfors. Helluntaina 1892 pidettiin uuden seurakunnan ensimmäiset herätysjuhlat, joista sitten tuli useita vuosikymmeniä jatkunut perinne. Näistä kevään 1892 tapahtumista lasketaan siis alkaneeksi Jyväskylän Vapaaseurakunnan toiminnan. Ensimmäisistä juhlista löytyy kirjoitetusta historiasta myös seuraava idylli:

- Klo 5 i.p. lähdettiin parilla laivalla yli Jyväsjärven ja palasen Päijännettä Haapakummulle (Vaajakoski), johon omistaja ystävällisesti oli tarjonnut tilaisuuden tulla. Virkistävää olikin kuumasta kokoushuoneesta siirtyä raittiissa järvi-ilmassa vihannalle kummulle mainitussa paikassa. Iltaa vietettiin siellä puheella ja laululla, ja välillä nautittiin teetä puitten väliin seisotetulta pöydältä.